Selamat Datang Ke Blog Rasmi INI KISAH SI BUDAK HAFIZ BUNCIT Pada Kawan2 Yang Berkunjung Or Terlalu Kat Sini.. Sila Lah Follow Shye yek!!!

Mereka Follow Shaye..Anda??

Thursday, April 21, 2011

Tab Menu Comel (Bagi Blogger Perempuan) =)

menu bar yang ifa maksudkan ialah
click to enlarge*
1) korang kena create sendiri menggunakan
i.adobe photoshop
iii.photoscape.
korang create lah cantik cantik . ikut kreativiti korang sendiri . ifa create menggunakan photoscape , ifa malas nak guna picnik or adobe photoshop coz ifa tak reti nak guna .huhu
size tab korang boleh buat besar atau kecik mana yang korang nak . ifa punye size 100width x 40height.
contoh nye :


2) bila dah siap,korang upload tab yang korang dah create tu kat Photobucket . siape yang belom register , boleh lah register kat sini . kenape ifa refer kat phoobucket ? sebab,nanti kita akan perlukan kod HTML . kalau kat Photobucket , senang nak amik kod nanti .


3) lepas tu,korang copy code HTML yang Photobucket sediakan


4) korang pegi kat dashboard >> design >> page element >> add gadget >> HTML/Java Script . korang paste kan kod kat ruangan HTML . pastekan sebelah sebelah . kalau nak jarakkan tab tu , korang tekan space selepas kod html yang pertama sebelum korang paste kod html yang kedua .

lepas korang paste kod,korang akan nampak macam ni.
korang klik "Rich Text" :)
(rujuk bulatan)

korang akan nampak macam nie
lepas tu, korang link kan lah ke mana korang nak menggunakan tab yang korang create tu.
macam mana nak link ? begini caranya :)
klik pada bulatan dan ada pop up macam nie
korang letak la url kat situ :)


5) bila dah siap linkkan semua tab tu , korang letak la kedudukan gadget kat bawah header , macam ifa letakkan .

lepas tu , tekan la save . . . . try view blog korang . mesti cantik dan comel macam blog ifa . oops . terlebeyh sudaaa . . .
SELAMAT GODEK BLOG ANDA

p/s:
tutorial ini 100% di ambil drpada tuan punya blog yg nama die Ifatasya dan
aku tidak mengedit ape2 pon ttg post ni.... aku pos ni

2 comments:

Hajira Razali said...

ohh ini best. macam nak buat.

MR Hafiz said...

sile la buat! hehhee