Selamat Datang Ke Blog Rasmi INI KISAH SI BUDAK HAFIZ BUNCIT Pada Kawan2 Yang Berkunjung Or Terlalu Kat Sini.. Sila Lah Follow Shye yek!!!

Mereka Follow Shaye..Anda??

Thursday, August 18, 2011

Belajar Memujuk versi LELAKI


beep beep ! ong gedek2 . ong gedek2. assalamualaikum semua.
lame rasenya aku tak menconteng arang di wall blog aku ni.
lame la jgak kan. al maklum la . kesibukkan ketika menjadi seorang pelajar
mmg aku ta leyh nk elak ape2 la kan. sibuk dgn assgmnt/test/quiz dan sebagainya.
dan yg paling latest , aku di suruh menjual 1 produk makanan kpd umum !
yeay ! aku penjual yg hebat ! insya allah ! aku akan update entry mengenai 2 !

so mcm mne puasa korang ? dh hari yg ke 18 kn hari ni ? so ade yg dh ter tinggal ke ?
aku rase ade kn2 ! tp kaum hawa la. kalau kaum adam 2 . aku tak tau la nk ckp ape.
tp aku tgk kn. skrg ni ramai sgt kaum adam yg tertinggal puasa dr kaum hawa.
knpe ek ? tak tau la aku. agak2 korang kenape ? hehe
tapi entry kali ni bukan la sbb nk cite knpe kaum adam sukar utk berpuasa
tapi bercerita mcm mane kaum adam hendak MEMUJUK pasangan nya iaitu kaum hawa.
aku ade la terbaca entry ni dr blog adik aku . so aku pun agak berminat dgn tips2 ni .
so aku dh mntk kbnrn dr adik aku utk post bnda ni dlm blog aku . heee

JANGAN TINGGIKAN SUARA
Itupantang bagi perempuan. Kalau anda naikkan suara, si kekasih akan bertambah baran dan angin. Perempuan memang cukup pantangkalau lelaki suka menaikkan suara. Bagi perempuan itu lelaki memang sombong dan angkuh. Suara yang keras dan tinggi lambangkeegoan lelaki yang tinggi. Kalau lelaki bersuara tinggi,perempuan akan lebih meninggikan suarakerana tidak mahu mengaku kalah. Kesudahanya keadaan menjadi lebih buruk.


JADI PENDENGAR YG BAIK

Be the first man to list
.Lelaki memang menpunyai reputasi yang buruk sebagai pendengar. Mereka jarang menumpukan perhatian pada ayat awalseorang wanita dan juga penyudah kata-kata wanita. Bagi mereka suara wanita mungkin bagai nyamuk yang hanya kuat berdengung. Ini sering menjadi punca kepada pertelagahan wanita dengan lelaki kerana lelaki akan lebih banyak menjawab dengan,”Aaaa… apa dia?” Setiap kali perempuan bercakap
.





FOKUS TERHADAP SESUATU TOPIK

Orang perempuan memang suka bercakap berbelit-belit. Kejap begini, kejap begitu. Kalau tiada gangguan emosi mungkin tidak mengapa, namun macam mana kalau waktu dia sedang haid? Tentu semuanya jadi huru-hara. Apa lagi emosi terganggu, jadi biarkan perempuan berleter,membebel atau mengarutdan jangan sesekali anda pura-pura tidak dengar atau mengalih topik. Ini akan menjadi kemarahan perempuan. Bagi mereka anda tidak boleh dibawa berunding.

MENGAKU SALAH DAN ANDA AKAN MENANG

Hah! Ini satu rahsia untuk menang dalam pertengkaran dengan perempuan. Kalaulah berlaku perselisihan faham, tak guna mahu berhujah dengan perempuan. Walaupun menang betul itu salah orang perempuan namun mereka akan tetap mahu menang. Ini adalah lumrah diri orang perempuan. Namun kalau anda dengan penuh berhemah dan selamba mengakui sebarang kelemahan, kekurangan atau kesilapan, dia akan cair dan terus senyap. Dalam sentap sebenarnya pertelingkahan berakhir.She can never, ever win a fight if you admit you are wrong first. Ia memang mudah namun memerlukan kekuatan diri lelaki agar merendahkan ego mereka.



BIARKAN DIA LAYAN PERASAAN

Memang ada pada ketika dan saatnya perempuan memang sengaja cari pasal.Ada sahaja yang tidak kena. Ada sahaja yang menyebabkan dia naik angin.Serba tidak kena, serba salah lelaki dibuatnya. Pejamkan sajalah sebelah mata, memang pada musim tertentu setiap bulan, sekali, pasti perempuan akan moody. Itu memang perangai semula jadi perempuan. Kalaulah ini berlaku, anda diam dan buat faham sahaja. Walaupun mungkin si perempuan akan menangis dan berbentak-bentak, berdiam diri adalah cara yang paling baik. Itu sahaja ubat kepada emosi perempuanyang tercalar ketika dia datang haid.

UNGKAPAN MAAF

Memang sukar lelaki mahu lafazkan maaf.Jarang lelaki mahu minta maafpada kesilapan yang berlaku. Tidak rugi sebenarnya anda mengucapkannya kalau anda mahu hubungan sentiasa jernih dan harmoni. Perempuan selalu membuat andaian,lelaki pandai membeli jiwa perempuan kala memikat. Ketika itu semuanya serba okay, semua tidak menjadi halangan. Namun apabila sudah pasti dapat cinta perempuan lelaki mulai menyerlah sikap egonya. Jadi apa salah kalau lelaki beralah sikit untuk kebahagian.

bagi aku ade la yg betulnya dgn tips ni . dan aku tau . kadang2 lelaki ni
agak panas baran mcm aku . kdg2 jela . sbb lelaki sukar nk kawal emosi .
tapi kdg2 . kite kene kawal emosi utk kebaikkan sesuatu perhubungan .
kdg2 psgn kite tu boleh sejukkn kite . tp kite panas lgi. thn blen kita dh ok .
dorang lak panas. so kaum2 adam. anda perlu mengawal emosi anda
ketika berlaku sesuatu perbalahan di antara anda dn psgn.
bnd ni dh jadi kt aku dgn GULAHATI aku smlm . tp alhamdulillah .
kami kalau bergaduh skjp je..sbb nnt kami rindu. kn sayang kn..
hee.. so kawan2.. selamat mencuba ok ! tak salah kn kalau mencuba !
dan selamat berbuka puasa ! assalamualaikum =)

nota untuk GULAHATI : sayang ! pa mintak maaf sbb tinggi suara n mara bu smlm. pa btul2 ta segaje.
pa beruntung dpt GULAHATI cm bu. sbb sabar dgn pa. pa sayang ibu sgt2 ! pa mntk maaf ye skali lagi ! =)
setiap pasangan pasti akan gaduh kn2.! heee.. muah! love you!


**bnda yg aku highlight tu kira penting la tu tau !

6 comments:

bobiedanbad said...

hehehe pujuk jangan tak pujuk

Nur Farah Hani said...

for me is enought with say SORY.. hehe.. even just one word but it so sweet ekekeke.. banyak pulus silee la bagi bunge sekali.. wahahaha.. :D

En. Muncit said...

btol 2 bro . pujuk jgn ta pujuk ! hahah

En. Muncit said...

@Nur Farah Hani

itu pun sweet ! ade perempuan yg mudah di pujuk .ade yg susah di pujuk. kira farah mcm my GULAHATI la ..ehehe..bunga ! wow ! sweeT! kompem laki 2 romantik ! haha

Namee Roslan said...

mengaku salah?? heheheh, eh saya suka macam tu sbb nnti saya je betul .gehehhe, but sometimes unfair juga :D prmpuan kalau merajuk lebih2.

En. Muncit said...

mmg unfair la. tpi elok jgk.
so ta gaduh pnjg..ehehe