Selamat Datang Ke Blog Rasmi INI KISAH SI BUDAK HAFIZ BUNCIT Pada Kawan2 Yang Berkunjung Or Terlalu Kat Sini.. Sila Lah Follow Shye yek!!!

Mereka Follow Shaye..Anda??

Wednesday, November 16, 2011

Every Moment Have A Sweet Memories

Assalamualaikum semua.. beep2.. !
sejak baru2 ni . aku rase aku rajin sgt2 update blog aku ni. ntah la knpe pon aku tak tau
dh la time rajin tu pulak time minggu exam aku. ape cer ? org sibuk stdy aku pulak luangkan mase sikit utk blog ksygn aku ni . ahaha. dah la esok ade subject killer . tapi tapela . untung follower2 budiman . aku sggp update entry untuk korang . yela kan , nt korang follow aku semata2 utk tgk blog aku yg tak ber "update" ni . hahaha.. ok2 !

FULLSTOP!!!


aku actually bukan nk bebel panjang sgt . entry hari ni actly ttg satu bnda atau alat muzik yg di panggil gitar . yup ! GITAR !
mesti korang akan tertanye2 kt aku asal ko nk update ttg gitar kn ?
so setelah aku menjelajah beberapa blog dan setelah menceroboh blog buah hati aku yg comel lagi ayu tu*kembang2 la die nnt bile bace ni !

ramai sgt golongan wanita mengaggap lelaki yg pandai bermain gitar ni nmpk macho n romantik
erk ? ape lelaki yg tak pandai main gitar tak romantik n ta nmpk macho ke ?
aku ni tak pandai main gitar nmpk macho n romantik je . btol kan sayang kan ? sy romantik kan2*ayat perasan melanda diri aku .. ahaha

so ape yg macho sgt ttg org yg bermain gitar ni ? ape yg best sgt ttg gitar ek ?
so mengikut statistik aku la kan , skrg ni ramai giler wanita2 di luar sane meminati lelaki yg pandai bermain gitar . so korang yg masih single mingle tu tanak try main gitar ke ?
mane tau tersangkut sorang ke sbb korang pandai bermain gitar ? kn org2 perempuan ckp lelaki yg pandai main gitar ni MACHO n ROMANTIK . tak gitu ? so aku dgn rase baik hatinye nak ler bg tip2 kt korang n tips utk aku jugak .tips2 ni pon aku tanya kt PAPA aku semata2 utk korang tau ! sbb aku dh tak payah nk takel2 dh ! sbb si comel aku dh ade ! hahah.. tak payah gitar beb ! suara pon dh cukup ! dia cair giler ! hahahha ! ok2.. enough2.. jom tgk tips2 yg aku nk bg korang yg baru start nk bljr main gitar . so bg yg dh pandai . g main jauh2 k..ahahha

sweet ke lelaki mcm ni ? macho ke ? erk...mcm tak je bukan maksud aku si aizat tu. kalo lelaki pegang gitar cm tu .gmbr tu cnth je ..heee =)

1. Hafalkan Nada Dasar

Ok. simple je . korang kalau ade kawan korang mesti kenal nada suara dorang kan ? mean kena dgr hari2 kan baru nk hafal ? so same mcm code2 gitar ni . korang kena hafal code2 gitar ni kira paling koman pon yg paling asas . sbb semua nya bermula dari yg asas. so make it simple n don make it complicated . contoh basic code mcm A, B, C, D, E, F, G dan Am, Bm, Cm, Dm, Em, F
m, Gm.

2. Carilah lagu yang memiliki nada paling mudah

ok . parat ni paling mudah . korang cari lagu yg giler2 senang la mean yg pakai code2 yg macam aku tulis kt atas tu. jangan la pulak korang cari lagu hardcore .. mmg tergaru2 la kepala korang nk mencari code2 tu . so lagu yg simple cm lagu melda - putus . so try k kawan2.. mane tau lps2 ni boleh main lagu rock ke heavy metal ke.. haha

3. Belajar Secara Rutin

haha ! ini penting . belajar secara ruti . paling2 lekeh pon kan korang try la petik2 1 dua lagu kedlm sehari . tak pon try basic2 thing or petik2 code ke paling kurang pon 30 minit. yela kan . kalau nk berjaya mesti ade usaha rite ? same mcm korang nak ayat perempuan . kene ayat hari2 baru leyh cair ..ahahah

4. Lakukanlah Senam Jari

so ni senaman jari utk gitar ok . bukan utk bnda lain . aku tau dh ade yg pikir lain tu . senaman ni mcm sebelum korang main gitar try tu wat senaman2 ringan utk jari2 tu . n lepas main gitar pon same . ni utk membiasa kan jari2 korang utk bermain nanti. kadang2 org yg baru main ni rase kekok n ade yg cram mse main . so elok utk korang wat senaman jari jemari

5. Percaya Diri
Hal yang paling utama adalah percaya diri, jangan malu untuk bermain gitar, berfikirlah positif seakan akan kita itu sudah mahir. Bermainlah dengan santai sambil ikuti alunan nada dengan nyanyian.


so itu jela yg aku rase aku mampu bg kt korang . sbb aku pun tak berapa pandai utk main gitar ni. bak kate Mrs. LOVE aku aku just pndai main GONG je . die la yg pandai main gitar. so aku hope tips2 ni boleh mengajar korang cara2 asas bermain gitar. kalau tips2 utk node2 tu aku pon tak bpe sure sgt .. heheh .so ape lg . kita amik gitar kite g main kt dpn perempuan . tgk dorang cair tak ? tp sbnrnye kalau perempuan cair ngn kita sbb gitar tu tak macho beb ! biar perempuan cair dgn kita sbb hati n perasaan kita . keikhlasan kita dan kejujuran kita. itu paling penting utk cairkan perempuan ! perh ! awie dalam sembilu , jiwang gile wa ckp sama lu ! haha
lps2 boleh la aku bukak satu entry ttg cara2 takel perempuan pulak..hahahah !
ok la . time utk aku stdy . wish me luck n aku akan doakn korng berjya utk bljr main gitar.
jangan lupe doakan aku berjaya utk exam aku ye .
Assalamualaikum !

nota untuk GULAHATI : sayang . saya dah balas balik dh entry awak tu .. hee.. jngn marah ye. ilove you my dear ! heee
i will be always with you . tak kira awak sedih or gembira . sy akan sentiasa dgn awak n saya
akan menyanyi utk awak biar awak tersenyum sorg2 =)

4 comments:

liyana haniff said...

ehemmm2. patotla tersedak2 sy kat sini. rupa2nya ada org gossip pasal sy. amboiiiii! semangat ni nak blajar code2 yg ada kat gong. tolong ajarkannn. awak kan dah master! plisss ! :P

Namee Roslan said...

saya tengah belajar juga.:) n hope boleh master dalam masa 5 bulan ni. hehe. seronok bila kita dah biasa dengan guitar itu sendiri.

En. Muncit said...

@liyana haniff !

ekh2 ! sape2 ? ade ekh ? mcm tade je . erkkk ? gong ade code2 ke sayang ?
macam ta penah dgr je .. haahha =p

En. Muncit said...

@Namee Roslan

wahh ! good ! ni mesti nk jd shuuweeettt ni..ahaha.. btul2.. nway good luck!