Selamat Datang Ke Blog Rasmi INI KISAH SI BUDAK HAFIZ BUNCIT Pada Kawan2 Yang Berkunjung Or Terlalu Kat Sini.. Sila Lah Follow Shye yek!!!

Mereka Follow Shaye..Anda??

Thursday, August 11, 2011

Apa itu LOMOGRAPHY ?

ton ton . toink toink . assalamualaikum semua .
omg ! *bhse fb ni!! aku rajin tulis entry lgi beb !
bia benar aku skrg ni . haha .. rajin terlebey cikit.
ini semu penangan GULAHATI aku la ni .
sbb dia la aku rajin berBLOGGING ni . haaaaaa..
so cik GULAHATI . awak disaman sbb dh buat sy gila dgn dunia blog !

ok2 . back to the main topic kita hari ni .
apa itu LOMOGRAPHY ?
korang tau ape tu LOMOGRAPHY ?
agak2 korang apa yg korang tau ttg LOMOGRAPHY ?
sebuah kamera lama ? boleh amik gmbr best ?
kamera murah ? kamera guna filem ? kamera ade effect?
kamera comel ? kamera macam mainan ? dan mcm2 lagi .

actly LOMOGRAPHY ni sbnrnye sbhgia dr dunia PHOTOGRAPHY la.
ia merupakn sebuah dunia yg menggunakan analog kamera !
ye kawan2 . ANALOG CAMERA ! bkn DSLR ok ?
ia nya menggunakan kamera khas yang diberi kan nama saintifik dia LOMO ! *kalu ta silap la
perkataan LOMO adalah gabungan diantara Leningradskoye Optiko-Mechanichesckoye Obyedinenie
Korang tau ta ape 2? aku pon actly ta tau.ahah..
ini merupakan serba sedikit latar belakang mengenai LOMOGRAPHY

zaman sekarang ni ramai sgt orang2 yg meminati dunia PHOTOGRAPHY ni
termasuk aku . yela .kita akan merasa kepuasan bila melihat hasil seni kita kn.
asyik2 tgk gmbr org je lawa . aku pon nk jugak amik gmbr tu .
kalau dulu orang sibuk2 dgn DSLR . tapi sekrang . musim LOMOGRAPHY pulak
orang ramai skrg sgt2 tergila2 kan kamera ni dia atas sbb2 berikut

SEBAB2 ORANG SUKA KAMERA LOMO:

1. Murah
2. Bersaiz kecil dari DSLR
3. Kamera itu nampak comel
4. Boleh menggunakan filem yg mempunyai effect
5. Effect sedia ada yg terdpt dlm filem
6. Gambar ta perlu di edit
7. Kos baik pulih murah
8. Menggunakan analog dan bukan digital
9. Lebih mencabar sbb kita hnya boleh tgk hasil kerja selepas mencuci gmbr .
10. Mempunyai pelbagai jenis bentuk kamera

Jenis2 Kamera LOMO :

1. Model LEGO
Mempunyai bentuk yang cntik dan menarik
harga = RM399

hasil gmbr dr MODEL LEGO

2. Model Fuuvi



mempunyai saiz yg sgt2 kecil. sebesar jari dan mempunyai pelbagai warna
harga = RM220

hasil dari model di atas

3. Model Diana F+
Model yang paling laris utk LOMO
harga : RM159 *mengikut jenis diana

hasil dari model di atas .

4. Model oktomat

Mempunyai 9 lense yg boleh merakam 9 gambar
yang berlainan .
harga : RM159

Hasil dari model di atas


utk melihat lain2 jenis kamera lomo boleh klik lini ni : THE CLICK SHOP


so bagi aku semua kamera same je . DSLR ke LOMO ke .
cume orang yg nk amik pic 2 pndai or tak .
ade kamera mahal pon kalau ta reti amik gmbr .
ta lawa jgk gambar 2 . so pada mane2 yg nk bljr.
boleh la amik kursus dlm bidang2 ni.
actly aku ta berapa nk minat sgt dlm bidang LOMOGRAPHY ni .
sbb aku skrg baru nk bertatih dgn DSLR .
so insya ALLAH kalau aku dh maju dlm bdg DSLR .
aku akan ceburi bidang LOMOGRAPHY ni .
ok la you all ! penat dh potpetpotpet ni .
tgu ye entry aku seterusnya !
assalamualaikum =)

nota untuk GULAHATI : sayang ! saya tau awak mengidam nk kamera lomo kn. sy just dpt bg awak tgk gmbr jela
ta mampu nk belikan lagi. hope awak akan dpt gk kamera lomo awk. bia awak dpt bljr amik2 gmbr ni
awak kn suke amik gmbr. insya ALLAH ta lame lg dpt la kamera lomo 2 . simpan duit ye . nnt leyh beli
kamera lomo 2 ! heeee




10 comments:

Alip Apai said...

lomography bkn kamera yg bila kita snap pic trus kuar gmbr ke??

ke salah?

hahahaha:)

syakey said...

rupanya masalah LOMO ni nk cuci dia certain kedai je nk cuci filem dia T__T

En. Muncit said...

% Alip Apai %
- ta jugak bro .sbb lomography ni actly kita amik gmbr guna kamera2 lame . means kamera2 yg gune filem . n salah satu model dia mmg bleh snap trus kua gmbr . tp skrg lomography makin maju n mcm2 jenis kamera yg ade n mcm2 effect leyh dpt menggunakan kamera or filem tertentu .itu jela kot yg aku tau..ahahaha =)

En. Muncit said...

% syakey %
yup2. now agak susah nk cari kedai2 utk cuci filem2 ni. tapi itu lg best sbb kadang2 kite leyh bljr cara nk cuci filem sendiri ! hehe

Fendy said...

suke gok dslr....lg2 nikon...
teruskan usaha.....utk fotografer...

Alip Apai said...

oooo..ok2

bertambah ilmu ak ari ni..hahaha

En. Muncit said...

% fendy %

yup! nikon terbaik beb!
aku pngguna tegar nikon !
haha.. thanks bro!

En. Muncit said...

% alip apai %

hahhaha! bgus la cm 2..
ehehhe

tomatokering :) said...

waaaa nak LOMO nak ! ;p

En. Muncit said...

@tomatokering:)

nak ? alamak ! dh bg kt gulahati saya la smlm,,aahahah
tape2.. kt kedai ade bnyk lg..heee