Selamat Datang Ke Blog Rasmi INI KISAH SI BUDAK HAFIZ BUNCIT Pada Kawan2 Yang Berkunjung Or Terlalu Kat Sini.. Sila Lah Follow Shye yek!!!

Mereka Follow Shaye..Anda??

Monday, August 8, 2011

Cinta Jarak Jauh


toink toink. toink toink . assalamualaikum semua =)
sihat tak harini ? puasa korang cmne ?
mesti ade yg ta puasa kn2 ? bg perempuan la.. kalo
laki tak puasa tu aku taktau la nak cakap pe . haaaaaa.
alhamdulillah rini kita dh masuk hari ke 8 ramadhan.
rasa sgt2 bersyukur sbb dpt lagi bersama2 dgn korang semua merasai

nikmat di bulan yang mulia ini.

ok.. aku rasa intro mcm dh ok la tu kan. so meh kita back to the topic.
mengenai CINTA JARAK JAUH ni. . aku rasa la kan .
kbnykkn dari kita mesti becinta jarak jauh kan ?
aku pun ta lari dari benda yang sama .

sbb aku pon sekarang bercinta jarak jauh gak.
alhamdulillah sampai saat ni masih bhgia lagi n insya ALLAH sampai
bila2 nanti. so rini aku tergerak la cikit hati ni nak kongsi kan
mcm mana aku boleh bahagia walaupun aku bercinta dgn jarak yang jauh .
bak kata orang bila kita tak nampak pasangan kita . kita tak tau apa
yang dia buat . so kurang sikit kepercayaan tu . dan ada org ckp
bila bercinta jarak jauh ni mudah mendatangkan pergaduhan .
betul ke ? so meyh la aku nk share serba sedikit apa yg aku amalkan
bersama-sama dgn GULAHATI aku dgn korang semua .



1. SENTIASA BERHUBUNG DENGAN PASANGAN ANDA

maksud aku dekat sini . bila ada masa terluang je korang hubungi la dorang . tanya kabar ke
tanya benda2 yg patut ke . so dorang leyh rasa walaupun korang jauh dr dorang , korang still
amik berat ttg dorang . so insya ALLAH perasaan sayang tu akan bertambah2. tapi jgn la kerap sgt berhubung sbb ia akan mendatangkan 1 perasaan yg korang sendiri tak nak iaitu
BORING! !

2. TUNJUKKAN PADA PASANGAN KORANG YG KORANG NI PERIHATIN

ni lebih kurang macam yg no 1 td. if kekasih hati korang ade problem. tolong la
bg semangat or ape2 pon walaupon jauh . if dorang sakit ke tolong bagi moral support
kt dorang so biar dorang rase diri dorang ni dihargai walaupun berjauhan

3. JANGAN BIARKAN PERSELISIHAN PAHAM

point ni sgt2 la penting. kadang2 aku pon terkena jugak perkara ni . so bg mengelakkan
korang jadi macam ni . korang kena saling faham memahami di antara korang .
tak pun salah sorang dr korang kena lah mudah mengalah . but . jgn selalu mengalah
sbb ade dikalangan pasangan kita yang tak suka tgk kita mengalah kalau bukan
salah kita. so fahamilah pasangan korang masing2 =)

4. SALING MEMPERCAYAI & BERSIKAP POSITIF

ni jugak salah satu point penting . saling mempercayai antara satu sama lain .
mmg la korang ta nampak apa yg pasangan korang lakukan . but korang kene
percayakan pasangan korang dulu sebelum korang mempercayai kata2 orang luar.
insya ALLAH kalo korang saling mempercayai dan bersikap positif . hubungan korang
akan kekal .

5. BANYAKKAN BERDOA PADA ALLAH MENGENAI PERHUBUNGAN ANDA

bagi orang islam . bnyk2 kan la berdoa pada ALLAH moga2 hubungan korang
berjalan lancar dan menjadi pasangan yang di berkati dan di redhai oleh ALLAH.

6. SENTIASA MENGINGATKAN DIRI SUPAYA TERUS SETIA PADA PASANGAN

bagi lelaki yag mata keranjang . sila la terapkan benda ini kt hati korang .
tanamkan perasaan setia korang pada pasangan korang , aku tau .
kalau korang nmpk aweks cun je msti terpikat nak2 kalau aweks tu dkt dgn korang.
so tolonglah tanamkan perasaan tu di hati

7. USAHAKAN UTK BERJUMPA WALAUPUN SEKEJEAP (tak berapa digalakkan sekiranya tidak mampu)

ini tips yang terakhir. tips ni bagi yang mampu jela kot . ambil la sedikit masa n ruang
untuk menjenguk pasangan anda terutamanya lelaki la. tp jangan la pasangan tu duduk
Australia yang kau dok Malaysia kau nak pegi jenguk jugak . sekadar yang termampu la .




aku rasa cukup la kot 7 tips yang aku boleh kongsikan dgn korang semua .
mungkin ada orang yang tersependapat dgn aku . lain orang lain caranya .
so apa2 pon . kalau rasa ade yg nak peraktikkn. sila la. kalau rasa tanak.
tape . aku tak paksa korang . kita manusia boleh berfikir dgn pemikiran masing2 =)
jodoh pertemuan di tangan ALLAH tapi ingt jodoh takkan datang macam tu je
kita kenalah berusaha utk mencari jodoh yg di tentukan oleh ALLAH itu .
ok la. dh bnyk aku berceloteh ni . so pada kawan2 yg nk cuba tips2 aku tu.

SELAMAT MENCUBA ! =)

nota untuk GULAHATI : fuhhH! bila cerita pasal ini teringat ttg kita kan . nun sorang di selatan sorang di utara
tapa la sayang. asalkan kita bhgia kan. insya allah kalau ada jodoh kita akan di satukan . tak lame lagi kita
nak jumpe kan2.. tak sabar rasenye. heeee.. ily !


7 comments:

NANAstoryy said...

Yeahh, betul tu. Nana pun long distance love hmm tapi alhamdulilah hampir setahun. Dugaan berbakulbakul tayah cakaplahkan hee:)

En. Muncit said...

NANA : sama la mcm mr muncit
dr selatan ke utara tu.
tapi alhamdulillah kekal smpai sekarang. mr muncit doakan nana n pasangan bhgia la hendak nya =)

nuown said...

betol betol betol! setujuu.. hehehe.. saya pon long distance dengan si dia jugak.. dah tuh, abang muncet saya pon dok jauh jugakk.. wuu~ semua jauh jauh dari saya T_______T

nuown said...

saya pon jarak jauh jugak ^^
pastuh abang muncet saya pon dok jauh gakk.. hee~

En. Muncit said...

adikku nuown : abg tau kamu pon same ! hahaha..senasib la kite dik ! tp adik tade la jauh mane pown ! wah ! muncit2 tu slow2 sikit ek.. hahaha

Hazieq Sanat said...

org still single lah bang...

En. Muncit said...

kuntum : hahaha .. ni pada sesape yg dh ber kahwin / kapel la.. single2 nnt abg update entry lain .ahah