Selamat Datang Ke Blog Rasmi INI KISAH SI BUDAK HAFIZ BUNCIT Pada Kawan2 Yang Berkunjung Or Terlalu Kat Sini.. Sila Lah Follow Shye yek!!!

Mereka Follow Shaye..Anda??

Saturday, August 20, 2011

Jujur Salah Tak Jujur Pon Salah . So ?


korang tau ape itu jujur?
paham maksud jujur ?

jujur bermaksud sesuatu perkara atau perkataan
yang di lakukan/diungkapkan tanpa sebarang penipuan
dan segalanya adalah benar.

korang rase korang jujur tak ?
dalam kehidupan seharian korang ?
agak2 korang bermakna ta erti jujur dlm kehidupan kita ?
aku rase perlu . tapi kadang2 jujur 2
boleh menyebabkan pergaduhan.
tak gaduh pun boleh menyakit/melukakan hati seseorang.
sedangkan kita bersikap jujur agar tidak berlaku
pergaduhan di belakang hari.
tapi bila kita jujur pun salah.
so ? ape pendapat korang ?
kalau jujur pon salah. ape yg perlu kita buat ?
berbohong ?menipu ?
aku rase kalau mcm tu lagi mendatangkan masalah.

tapi tapela. bagi aku .
cukup bagus kalau aku dh jujur .
aku mintak maaf sekiranya bnda yg jujur 2
menyakitkan hati mana2 pihak.
tapi kadang2 aku jujur bertempat dan bukan tak kene tempat.
ok la.
assalamualaikum =)


10 comments:

Syazwan Che Deraman said...

jujur boleh dikatakan dynamik dan subjektif..bergantung pada keadaan..
yang penting, if ada salah, perlu pohon maaf ;).

singgah dari blog Namee ;)

SyuE said...

setuju dgn syazwan. ;)
nak jujor pun kene fikir gak faktor keadaan.;)

setengah org, bile kite jujor, dye ckp kite sgaje sakitkn hati dye. so, kene pandai2 la. ;p

En. Muncit said...

@ Syazwan Che Deraman

yup2.. mmg setuju dgn pndpt anda =)

En. Muncit said...

@syuE

setuju jugak dgn syue .
btul2.. jujur biar bertempat =)

dylla fadzil 小草莓 said...

the best is jujur secara berpada pada mengikut keadaan dan org kita deal with :)

aRa ❤ aFiq™ said...

haha.. btol 2.. kdang2 tgk situasi gak la.. tp jujur 2 penting even myaket an..

Namee Roslan said...

jujur itu penting dalam sesebuah hubungan. :) kalau tak jujur..susah.

En. Muncit said...

@ dylla fadzil 小草莓

yeah ! btol2.. i loike !

En. Muncit said...

@ aRa ❤ aFiq™

mmg menyakitkan kadang2.
tp tu la hakikatnya

En. Muncit said...

@ Namee Roslan

btul2. kalau ta jujur.
mmg susah gler