Selamat Datang Ke Blog Rasmi INI KISAH SI BUDAK HAFIZ BUNCIT Pada Kawan2 Yang Berkunjung Or Terlalu Kat Sini.. Sila Lah Follow Shye yek!!!

Mereka Follow Shaye..Anda??

Friday, December 16, 2011

Pelajar Dan Keputusan ?

Assalamualaikum Mak Jah sekalian . 
kan aku dah ckp . harini aku rajin tahap dewa. tadi baru je duk menulis entry ttg segmen tu .
skrg ni tgn aku dok menggatal nak tulis satu lagi entry . hahahah
kebiasaannya , orang akan jarang baca entry2 yg berkaitan dgn diri tuan punya blog tu. rase bohsan n rase menyampah pon ade kan . so aku dgn ini mengmbil langkah berjaga2 supaya Mak Jah2 kesayangn aku semua ni tak la menyampah nk bace entry2 aku ni kn. haha.. ok . back to our main topic . 

Pelajar Dan Keputusan ?

ape yg korang2 semua paham ttg isu ni ? aku rasa kalau korang ni semua seorang pelajar msti korang tau kan maksud aku dan aku rase setiap rakan2 blogger aku ni semua merupak seorang pelajar dan bekas pelajar . betul ? so ape yg korang dpt rase dgn statement aku tu ? ok . 
bagi seorang pelajar kita perlulah mendapatkan keputusan yang terbaik bagi setiap peperiksaan bukan ? so mcm mane cara kita nak dpt kan result  yg gempak gler2 la orang kate tu . actly pelbagai cara yg kita boleh buat sbnrnye . meyh aku bg contoh kat korang la kan.

1 ) korang buat 1 note kecik lepas korang abis satu2 chapter

2) korang cube pahami ape yg lecture or cikgu yg sedang mengajar bg yg malas nk wat note kt bilik tu 

3) cube buat stdy group dgn kawan2 lps dh abis bljr 1 chapter tu (kalau rajin la) . kalau aku la kan 
aku lg suka stdy ramai2 lps tu tye soalan kt kawan2 . satunye kite boleh bagi dorang
ingt bnda tu dan 1 lg kita pon boleh ingt bnda tu .btol tak ?

4) stdy last minute . hah ! ni yg aku suke buat ! tp bg aku la . aku stdy last minute pon tade la esok pg
exam tgh malam ni baru nk stdy. itu bkn aku .  aku jenis yg tak leyh stdy awal2 ni..
serabut otak aku . aku akan wat note2 kecik2 pastu aku kalerkan semua tu.
thn aku menghafal bnda2 tu jela + kalau dpt target soalan aku bace yg tu je.
kalau semua tak masuk.nasib la kan. sape suh stdy last minute . tp alhamdulillah. 
aku still boleh dpt pointer yg ok kalau aku buat cm 2 .

hah ! cara2 kt atas ni semua la yg aku gunekan utk nak dptkan result yg boleh la tahan kan. 
so lepas kite dh buat semua + usaha kompem2 kite boleh buat kan n tgu je hari dorng umum keputusan.
pelajar dan keputusan ni mmg tak boleh lari . selagi mane kita tak abis stdy . selagi tu la kita akn mengadap dengan exam dan keputusan ni . so aku yakin korang mesti gugup kan bile nak amik exam dan korang akan lagi gugup bila dpt result tu . smpai ade yg terkencing2 dlm seluar semata2 tanak tgk result dia.
ade pulak yg smpai tutup monitor semata2 takot ! ape kes ? korang dh usaha kan beb ?
ape yg korang nak takotkn melainkan korang tak de usaha langsung. 
so bile kita dh usaha kita kena la tawakal dan berserah pd ALLAH .
ni ade pulak jenis yg aku tgk smpai nak biarkan result tu teperap smpai seminggu.sbb takot nak tengok.
aku rase korang simpan mcm mne pon korang ttp akan tgk gak result tu..betol tak ?

YOU MUST FACE THAT SITUATION DUDE ! 


aku tau semua kawan2 aku kat sini semua bijak2 belaka. so kalau korang semua bijak.
ingat 1 je pesanan aku . kebijaksaan korang tu datang daripada allah dan bukan datang dari korang sendiri
kalau allah nak tarik balik kebijaksaan korang dan jadikkan korang bodoh , maka bodoh la korang .
so jangan bongkak dgn kebijaksaan tu. kongsi la dgn rakan2 sekali sbb kalau korang kongsi ilmu yg ade
korang akan dpt pahala sbb menyebarkan ilmu yg di tuntut oleh allah. 

bagi yang agak kurang cerdik tu . jangan jadi sombong bodoh . pergi la dekat kawan2 yg boleh di katakan
pandai tu dan mintak tunjuk ajar, jgn malu dan segan utk bertnya sbb kalau kita tak bertnye kita akan sesat jalan . so banyakkan bertanya dan jangan rasa semangat tu hilang bila kita tak dpt bljr or tak dpt 
result yg baik sbb ALLAH sedang menguji kita kt situ . n 1 lagi . kadang2 org tak hebat dlm teori tapi dorang hebat dgn praktikal . so korang cari la jalan yg mane korang boleh lakukan . 



fikir-fikirkan lah dan 


selamat berubah !

p/s : aku keluarkan entry ni pon sbb skrg ni musim keputusan exam tgh keluar kan . n aku pon baru je tgk 
result exam aku tadi . bgi rakan2 yg berjaya dpt DEAN LIST tahniah aku ucapkan . bagi yg dpt 3 pointer ke atas tahniah dan teruskan usaha anda dan yg lain usaha lagi sehingga anda berjaya dan jangan rasa anda bodoh sbb allah ciptakan manusia semua sama . good luck semua ! 

nota untuk GULAHATI : sayang .. insyaALLAH kite berdua mesti berusaha utk dpt result yg baik k.
ini pon utk kesenangan kite bersama nnt . tak payah la kite susah sgt
bile nk kawin nnt. awak . good luck tau utk exam yg akan datang nnt !  iloveyou<3

8 comments:

♥ fyfi afyfa ♥ said...

Cadangan yang berguna untuk semua pelajar IPTA .=)

En. Muncit said...

@ ♥ fyfi afyfa ♥

nak buat pembetulan sikit . utk pljr IPT semua . bkn IPTA je tau.ehehhe..
cian dak2 IPTS cm izz ni..heee

♥ MS ♥ said...

eceh, apakandaya, .... aku bukan pelajar ipt A/S , aku baru pelajar lepasan spm. ekeke, tapi aku tumpang bace je..untuk masa depan. HAHA

En. Muncit said...

*♥ MS ♥

ekh2 ! utk dak2 sekolah pon boleh la amalkan cm ni..dun wory.petua ni utk semua..ahah

test said...

tolong... sakit mata bila baca warna sejuk + warna panas tu.. hehe..
btw.. tips yang membina.. teruskan.. :))

CintaZulaikha said...

seb baik zaman tuh da berlalu...

En. Muncit said...

*test

yang mane yg sakit mate tu ? thanks nway !

*kak CintaZulaikha

untung la die dh abis kn..hehe

test said...

hehehe... warna sejuk.. hijauu.. warna panas.. merahh.. hehehe.. :D